DE CARLA MONA GÎLCĂ 25 FEBRUARIE 2016
Însă Set e un zeu care, dacă e nemulțumit și i se pare că sorții îi sunt potrivnici, se răzvrătește și dă orice ordine peste cap. De aceea, Horus (Nikolaj Coster-Waldau), moștenitorul legitim al tronului Egiptului, e nevoit să fugă în exil, unde să-și plângă ochii și părinții. Și de milă, desigur. Pentru că în lupta cu unchiul său, deși amândoi ajung să se folosească de armurile extrem, dar extrem de cool și cu puternice nuanțe mitologice (șacal/șoim), experiența învinge, iar Set devine rege.
Horus cu armura lui de șoim
Noroc cu bieții muritori care nu-și pierd speranța că Horus va reveni și va salva Egiptul, altfel se ducea de râpă tot.
Deși cei doi zei sunt capul de afiș, Bek (Brenton Thwaites), un hoț extrem de agil și neglijent de curajos, este personajul cel mai bine conturat și e cel cu care am ajuns să empatizez cel mai mult. Din iubire pentru Zaya (Courtney Eton), el e dispus să-și riște viața și chiar viața de Apoi, ba chiar capătă încredere în zei. Pornit în aventura vieții sale alături de zeul menit să salveze lumea, Bek oferă cele mai amuzante momente și reprezintă cu mândrie umanitatea în lupta inegală cu zeii. Misiunea sa și a lui Horus? Să-l distrugă pe Set și să-l repună pe regele de drept pe tron.
Frumoasa Zaya, pentru care Bek și-ar da și viața
Ce-i drept, un plus mare al filmului e reprezentat de efectele speciale, armonios combinate cu o coloană sonoră care-ți dă fiori și te duce cu gândul la epopei. Marco Beltrami a făcut soundtrack-ul și pentru World War Z și I, Legend, deci așteaptă-te la ritmuri care să îți gâdile toate simțurile.
Revenind la efecte, e și normal să ia ochii având în vedere că povestea abundă în elemente mitologice și bogății (vezi auriu peste tot). Armurile, monștrii cu care se luptă Horus, vizita la bunicul Ra, piramidele, țărmul unde nu le este permis celor vii să pătrundă, toate îți încântă ochii, mai ales dacă optezi pentru varianta IMAX 3D a producției.
Efecte care te dau pe spate
Dar poveștii îi lipsesc parcă o profunzime și un dramatism care să te facă într-adevăr să treci prin toate stările posibile la film. Forma este superbă, acțiune cât cuprinde, glume și un erou (Bek) extrem de simpatic, dar conținutul mai mergea șlefuit.Deși cu un potențial extraordinar de a fi un răufăcător memorabil, Butler reușește doar să fie puțin înspăimântător. Nu te face nici să-l urăști, nici să-l iubești, cum reușesc unele personaje negative. E decent pentru că îl prind rolurile de mare conducător de armate, dar atât. Se putea nițică mai multă pasiune.
Set și armata lui invincibilă
Bek, în schimb, înclină balanța spre „film de văzut” pentru că e charismatic, e curajos dar e și romantic, e drept și e isteț, are tot ce-i trebuie pentru a cuceri fanii. Fără el, acțiunea ar fi fost mult mai săracă - am apreciat câtă importanță i s-a acordat unui muritor de rând în această luptă crâncenă. El și Zaya chiar eclipsează cuplul (sau să spun triunghiul) divin.
Mai sunt și alte personaje care nu-s la fel de importante, dar fiecare contribuie la deznodământ în felul său. L-am apreciat și pe Zeul Înțelepciunii, are niște replici care chiar te fac să râzi.
Bek cutezătorul
Când se confruntă „Leonidas” cu „Jaime”, șansele sunt destul de echilibrate. Glumesc, desigur, deși eu aș miza oricând pe „Jaime”. Dacă Butler nu prea a ieșit din tipare, Coster-Waldau parcă mi s-a părut mai dedicat rolului. Deși amândoi au arătat ca niște zei (că de-aia au muncit atât la sală), Bek a reușit să fure lumina reflectoarelor. Accidental sau intenționat, tot omul e mai tare!
Elodie Yung a avut și ea o prestație frumoasă (propriu și figurat), Zeița Iubirii chiar are un cuvânt de spus în toată povestea.
Horus în forma sa umană
Ro Image îți aduce Zeii Egiptului în cinematografele din România începând cu 26 februarie. Dacă te-am intrigat măcar puțin, dă o fugă la cinema să vezi cu ochiul (pun intended) tău. Acum e momentul să-ți alegi o tabără, pentru că pe tron nu poate sta decât un zeu, iar echilibrul lumii depinde de asta!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu